Летопис Храма Св.Димитрија у Лајковцу

     

Лајковац ( 122м. надморске висше, око 4000 становника ), је варошица у котлини средње Колубаре, формирана на левој обали реке, 69 километара од Београда Ибарским путем, а 27 километара од Ваљева. Варошица је настала од истоименог села, проласком првог воза на узаној прузи Забрежје - Ваљево , 14. септембра 1908. године. Село Влајковац се спомиње још у Турским тефтерима из шеснаестог века. Данашње становништво се доселило средином осамнаестог века из Полимља, Потарја и Старог Влаха. Лајковачка парохија, која је била састављена из Лајковца варошице, Лајковца села, као и села Рубрибрезе и Рукладе, није имала цркву на свом терену све до 1937. године. Припадала је селу Јабучју и водила се као друга Јабучка парохија. Године 1937., тадашњи њен парох, прота Бошко Миловановић, оформио је Грађевински одбор и чврсто решио да започне изградњу храма у својој парохији. Међутим, још на самом почетку дошло је до неспоразума и поделе, како парохијана тако и самог одбора, у вези места на коме ће започети изградњу храма. Верници села Лајковца, са Руклађанима, тражили су да се црква подигне подно села Лајковца, код такозваног Старог бунара, а верници Рубрибрезе и већег дела варошице, да то место буде код Чанчаревића забрана, на граници Рубрибрезе и варошице. Код таквог стања, прота Миловановић је одлучио да позове тадашњег шабачког владику, Господина др Симеона Станковића, да измири завађене вернике и каже последњу реч у вези градње храма.
Дошавши у Лајковац, у циљу измирења завађених верника, владика одбацује оба предложена места и за градњу храма одређује место на коме је и подигнут данашњи храм, имање породица Ивановића и Миловановића.
За градњу храма одређујем ово место, рекао је владика и ударио својим штапом у земљу на којој је стајао. На њему подигните цркву своју и нека вам је благословена у векове!
То је било 20. септембра 1937. године, а 8. новембра већ је ударен темељ, када је и освећен, баш на Светог великомученика Димитрија, којем светитељу је и посвећен започети храм. До краја 1938. године храм је био озидан и покривен. Но иако није био у потпуности довршен, у њему је одмах започето са вршењем службе Божје.
Када је избио Други светски рат, 1941. године, радови на градњи храма су заустављени. Материјал за довршавање храма, као и за градњу парохијског дома, развукли су окупатори за калдрмисање улица. Градња је настављена тек 1954. године, са доласком новог свештеника, проте Блаже Ђуровића. Он га је потпуно довршио и улепшао, где је већи део у унутрашњости храма фрескописао. Највећи део дивних фрески урадио је ликовни уметник, архимандрит Никодим из Београда. Само четири веће фреске, на јужној и северној страни храма, урадио је академик Ђуро Далматинац.
Тако довршен храм, осветио је 11. августа 1963. године Његово Преосвештенство епископ шабачко-ваљевски, Господин Јован Велимировић.


Први парох у новоподигнутој цркви у Лајковцу био је протојереј Бошко Миловановић, свештеник који је и започео њену градњу. Прота Бошко рођен је у Шапцу 3. августа 1881. године, у трговачкој породици, од оца Луке и мајке Јелене. Четвороразредну богословију завршио је у Београду 1902. године. Рукоположен је у чин свештеника 1905. године. Из Јовање, код Ваљева, премештен је на Лајковачку парохију, тада у саставу Јабучја. Унапређен је у чин протојереја 1938.године. Одликован је краљевским орденом Светог Саве петог реда, 17. јануара 1925. године. Вршио је дужност архијерејског намесника тамнавског од 1. марта до пензионисања 1951. године. Умро је 18. октобра 1953. године и сахрањен у порти са северне стране Лајковачке цркве. Други свештеник у Лајковачкој цркви, Блажо Ђуровић, рођен је 3. марта 1905. године у селу Дупилу, код Вир Пазара, у Црној Гори. Богословију са испитом зрелости завршио је на Цетињу. Рукоположен је у чин свештеника 9. маја 1934. године у Сремским Карловцима. Са места привременог пароха пустињског, намесништво Ваљевско, 1951. године је премештен у Лајковачку парохију, где је остао до пензионисања 1974. године. Умро је у Жаркову код Београда 1998. године. Трећи свештеник у цркви у Лајковцу, протојереј Србољуб Моловић, рођен је 10. јуна 1937. године у Памбуковици код Уба, од оца Драгутина и мајке Загорке. Богословију са испитом зрелости завршио је у Београду. Рукоположен је у чин свештеника 24. марта 1962. године. Прво место службовања било му је Баново Поље у намесништву мачванском, до октобра 1968. године. Одатле је премештен на парохију јабучку. Од 1974. године до пензионисања 2002. године био је парох Лајковачки, где се и сада налази.

За време службовања проте Србе, формирана је друга Лајковачка парохија, на коју је постављен свештеник Зоран Андрић, родом из Памбуковице. Зоран је на парохији остао до 1986. године, када је премештен у епархију банатску, код Вршца.

На место другог свештеника Лајковачког постављен је свештеник Томислав Матић, рођен 12 јула 1956 године у Шарбанама код Уба, од оца Живка и мајке Милене. Богословију завршио у Београду 1976. године. У чин свештеника рукоположен 7.маја 1979. године у манастиру Боговађа. Прва му је парохија била у Новацима, код Уба.Ту је остао до 1986. године када га замењује свештеник Војислав Павловић, родом из Лопатња, а он бива премештен на другу Лајковачку парохију, намесништво Тамнавско.

Недавно је владика Лаврентије приступио новој подели Лајковачке парохије.

У марту 2001.године формирана је трећа лајковачка парохија на коју је дошао млад свештеник Горан Анђелић рођен 19.јуна 1977.год.у Лопатњу код Осечине, од оца Дргана и мајке Ковиљке. Богословију завршио у Карловцима 1988. У чин свештеника рукоположен 12.11.2000.године у манастиру Соко Граду.

По одласку у пензију оца Србољуба 24.марта 2002.год. на прву лајковачку парохију долази свештеник Томислав Цветиновић. Рођен 25.11.1960. год.у Голочелу код Коцељеве од оца Ивана и мајке Борке.Богословију завршио у Карловцима. Рукоположен у чин свештеника 12.јула 1987.год. у Бањалучкој Епархији, и опслуживао парохију у Пецкој.Затим у месту Стројице епархија Бихаћко-петровачка. Да би после прешао у Епархију Шабачко-ваљевску у Дрен код Обреновца, а одатле у Јабучје па у Лајковац. Црквена Општина Лајковац има данас три парохије :

Парохија Лајковачка I

о.Томислав Цветиновић, јереј
Тел. +381638895798

Парохија Лајковачка II

о.Томислав Матић, протонамесник
Тел. +381143431748, +38163639970

Парохија Лајковачка III

о.Горан Анђелић, јереј
Тел. +3811473115, +381644236072