Устоличење Владике Милутина

У недељу 24 (11) септембра 2006. године, у храму Васкрсења Господњег у Ваљеву, другог по величини на Балкану, на светој архијерејској литургији, свечано је устоличен нови владика ваљевски Милутин у обновљеној Ваљевској епархији.
На мајском заседању
Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, у Београду, донета је одлука о обнови Ваљевске епархије после више од 200 година, а за епископа је постављен владика Милутин (Кнежевић), дотадашњи епископ Аустралијско-новозеландски.
 Владика Милутин (Кнежевић) је рођен 1948. године у селу Мијачи код Ваљева, одакле је још као дечак отишао у манастир Каону, код Коцељеве. Завршио је Богословију Светог Саве у Београду. Богословски факултет започиње у Београду, а студије наставља на факултету Светог Саве у Либертвилу. Поред Каоне, службовао је као секретар епархије Канадске и парох у Нијагари (САД).

Грамату о постављењу прочитао је владика Филарет Милешевски, а свету архијерејску литургију служили су бројни епископи СПЦ из земље и расејања, уз саслужење сестринства и монаштва ваљевске и шабачке епархије. Потом се новопостављени епископ обратио присутнима.

- Ево, браћо, после више од два века, вољом Божјом и одлуком Сабора СПЦ, а на предлог епископа Лаврентија, успостављена је епархија ваљевска. Долазим са петог континента, из епархије Аустралијско-новозеландске, такође Божјом вољом, да се вратим у свој родни крај. Велика радост и утеха је бити у близини два горостаса, светог владике Николаја и оца Јустина. Ту су славни Ненадовићи, војвода Мишић. На нама је да будемо достојни потомци и да нас се они не постиде пред Богом, а ми пред њима.

Свечаности устоличења епископа Милутина у новог архијереја Ваљевске епархије присуствовали су бројни црквени великодостојници из земље и расејања, као и други гости. Свечаности  је присуствовао и министар вера Србије Милан Радуловић.

         

Copyright 2006 by Hram Svetog Dimitrija

14224 Lajkovac, Serbia,
tel. +381 14 3431357
e-mail